Kolašin 14 – 15. jul 2007.

Održan okrugli sto na temu »Stanje poljoprivrednog razvoja u opštinama sa sjeveroistoka Crne Gore i planovi za budućnost«

U organizaciji Lux Development - projekta »Mednem II«, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 14. i 15. jula 2007. godine, u hotelu »Bianca Resort« - Kolašin, održan je okrugli sto na temu »Stanje poljoprivrednog razvoja u opštinama sa sjeveroistoka Crne Gore i planovi za budućnost«.

Okrugli sto je omogućio da se u neposrednoj komunikaciji sa farmerima analiziraju dosadašnje aktivnosti i postignuti rezultati na sjeveroistoku Crne Gore i dogovore smjernice za dalji razvoj.

U radu su učestvovali: Michael Foster, rukovodioc projekta »Mednem II«, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović, gradonačelnici opština: Bijelo Polje, Berane, Plav i Mojkovac, predstavnici donatora i NVO organizacija i predstavnici farmera.

Podgorica, 11. 7. 2007.

Po čela je berba ranih sorti grožđa. Sorta VRANI BISER od 1,5 € na podgoričkoj zelenoj pijaci do 3€/kg u Beranama. Najveća tražnja je za KARDINALOM. Dominantna cijena je od 2€ na podgoričkoj zelenoj pijaci do 2,5 na barskoj i nikšićkoj. Veće količine se očekuju narednih dana.

Ponuda malina na zelenim pijacama je osrednja. Zbog dobro organizovanog otkupa i povoljne cijene (1€/kg) na zelenim pijacama dominantna cijena se kreće od 1,3€ u bijelom polju do 5€ u baru.

Podgorica, 27. 6. 2007.

Počeo otkup maline

U sjevernom dijelu Crne Gore u toku je kampanja berbe plodova maline. Berba je počela sredinom juna mjeseca a organizovani otkup već sa prvim većim ubranim količinama. Berba je počela 15 dana ranije u odnosu na prethodne godine. Sav rod će biti otkupljen od strane kompanija BIOPLOD i AGROPRODUKT iz Rozaja i VIR-IMPEX iz Bijelog Polja. Cijena 1kg malina na licu mjesta je 1€. Ovogodišnji rod je dobar, kvalitet plodova takođe, ali se očekuje nešto manji prinos u odnosu na prošlu godinu. Berba i otkup plodova vrši se svakodnevno. Do sada u realizaciji ovog posla sve teče po planu i bez potečkoća. Dobra organizacija otkupa i povoljna cijena uticaće na naše malinare da u idućoj godini povećaju površine pod ovom kulturom. Berba kao i organizovani otkup trajace do kraja jula mjeseca.

Podgorica, 20. 6. 2007.

Velika ponuda lubenica iz Zete, berba počela, dominantna cijena na velikoj pijaci (Tuški put) u Podgorici 0,3€/kg.

Veće količine malina sorte vilamet u ponudi, cijena jednog kilograma 2€. Berba nektarina u toku, kilogram košta 1€.

Podgorica, 13. 6. 2007.

Počela berba smokava! Na barskoj zelenoj pijaci kilogram svježih smokava – petrovače košta 3€. Šumske jagode na zelelenim pijacama u Podgorici 3€ a u Nikšiću 5€/kg.

Podgorica, 24. 5. 2007.

NAJAVA

Služba za selekciju stoke organizuje jednodnevni seminar na temu: GOVEDARSTVO CRNE GORE PRED NOVIM IZAZOVIMA. Seminar će biti održan 26. maja 2007 (subota), u velikoj sali Biotehničkog instituta u Podgorici, sa početkom u 11h. Cilj seminara je da ukaže na pravce daljeg razvoja govedarstva, kao najznačajnije grane stočarstva, posebno u susret sve većim izazovima koje donose EU integracije. Takođe, biće prikazani rezultati unapređivanja ove grane ostvareni u 2006. godini putem prezentacije godišnjeg izvještaja Službe za selekciju stoke i Laboratorije za mljekarstvo. Seminar će se baviti i drugim važnim pitanjima iz ove oblasti.

Služba za selekciju stoke nastavlja sa organizovanjem redovnih izložbi priplodne stoke. Tako će u nedjelju 27. maja na stočnom pazarištu u Nikšiću biti održana VI Regionalna izložba priplodne stoke Nikšić 2007. za odgajivače sa područja opština Nikšić, Šavnik i Plužine. Rad Komisije za ocjenu kvaliteta izloženih grla počinje u 9 sati, a svečano otvaranje Izložbe je u 12 sati.

Izložbu će otvoriti ministar Mr Milutin Simović

Organizator: Služba za selekciju stoke, Biotehnički institut

Pokrovitelj: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Podgorica, 7. 5. 2007.

VI IZLOŽBA PRIPLODNE STOKE PODGORICA 2007

U organizaciji Službe za selekciju stoke, u nedjelju 13. maja godine na Stočnoj pijaci u Podgorici biće održana VI Regionalna izložba priplodne stoke Podgorica 2007, (priplodnih krava, ovaca i koza) za odgajivače sa područja opština Podgorica, Danilovgrad, i dijelom Cetinja i Bara.

Izložbe priplodne stoke predviđene su Agrobudžetom za 2007. godinu a podgorička je prva od tri koje Služba za selekciju planira organizovati u ovoj godini.

Rad Komisije za ocjenu kvaliteta izloženih grla počinje u 9 sati, a svečano otvaranje Izložbe je u 12 sati. Opširnije>>

 

Podgorica, 3. 4. 2007.

Danas je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon okončane tenderske procedure usklađene sa Zakonom o javnim nabavkama, potpisan Ugovor o nabavci sjemena za vještačko osjemenjavanje krava u količini od 60.000 doza. Ugovor u vrijednosti od 118.854,00€ su potpisali ministar Mr Milutin Simović, ispred Ministarstva i Jože Benec direktor Kmetijsko gozdarskog zavoda iz Ljubljane, Slovenija, u ime isporučioca.

Slovenački partner se ovim ugovorom obavezao da u narednih godinu dana isporučuje sjeme bikova četiri rase: holštajn-frizijske, smeđe, simentalske i sive tirolske. U okviru svake rase, ponuđen je veliki broj bikova od kojih potiče sjeme, preko 10 bikova smeđe i simentalske, preko 20 bikova holštajn-frizijeske i sjeme tri bika sive tirolske, koja je inače veoma rijetka rasa. Bikovi su porijeklom iz Slovenije, zatim Italije, Austrije i Njemačke, a njihov kvalitet u pogledu genetskog potencijala za proizvodnju mlijeka i mesa, sigurna je garancija da će crnogorski farmeri moći da proizvedu kvalitetne generacije potomstva. Služba za selekciju stoke će pratiti realizaciju ovog ugovora i u saradnji sa terenskom veterinarskom službom staraće se da kvalitetno sjeme bude dostupno svim crnogorskim farmerima koji vještački osjemenjuju svoje priplodne krave i junice.

Prva isporuka sjemena u količini od 9.150 doza očekuje se do 15. aprila.

Podgorica, 14. 3. 2007.

Izlaganje predsjednika Vlade RCG Željka Šturanovića na prezentaciji programa kredita za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kojeg sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Crnogorska komercijalna banka Audio zapis

Izlaganje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutina Simovića na prezentaciji programa kredita za nabavku poljoprivredne mehanizacije, kojeg sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Crnogorska komercijalna banka Audio zapis

PREUZMI KONKURS

Danilovgrad, 21. 2. 2007.

U organizaciji Republičke savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i Službe za poljoprivredu Opštine Danilovgrad, u srijedu, 21. 2. 2007, u velikoj sali SO Danilovgrad održano je "Savjetovanje o povrću". Opširnije>>

 

Podgorica, četvrtak 15. februara 2007. godine

Izjava ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutina Simovića povodom Predloga plana upotrebe sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede u 2007. godini - Agrobudžet za 2007. godinu

Audio zapis             Prezentacija             Agrobudžet  

 

Konferencija za novinare Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Petak 9. februara 2007. godine

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović održao je konferenciju za novinare povodom izlaska 100-tog biltena Agrarnog marketinškog informacionog sistema (AMIS). Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstva poljoprivrede SAD Nensi Kohran i Džon Danmor kao i tim AMIS-a koji je odgovoran za realizaciju ovog projekta.

Opširnije                                  Preuzmi prezentaciju

Projekat »Agro-prognoza«

Uz finansijsku podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID), a posredstvom Organizacije za međunarodnu pomoć i razvoj (IRD) realizovan je projekat „Agro-prognoza” . Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 56.917€. Američki narod je posredstvom USAID-a/IRD-a za nabavku opreme koja je neophodna za njegovu realizaciju obezbijedio sredstva u iznosu od 41.917€, dok su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Opština Podgorica učestvovali sa po 7.500€. OPŠIRNIJE >>

Danilovgrad, 15. januar 2007.

U saradnji Republičke savjetodavne službe u Podgorici i Opštinske službe Danilovgrada organizovana je edukacija vinogradara i voćara toga kraja, pod nazivom: ''Škola vinogradarstva i voćarstva''.

Na inicijativu članova Udruženja Voćara i vinogradara Danilovgrada, stručnjaci Republičke savjetodavne službe su održali od 15. decembra 2006. do 12. januara 2007. godine tri predavanja sa sljedećim temama: ''Đubrenje voćaka i vinove loze'', ''Zaštita voćaka i vinove loze'' i ''Podizanje vinograda i voćnjaka i rezidba, u cilju formiranja uzgojnog oblika''. Planirano je 26. 01. 2007. god. predavanje iz oblasti vinarstva a nakon toga demonstracija rezidbe vinove loze i voćaka na terenu tj. u vinogradima i voćnjacima velikog broja zainteresovanih vinogradara i voćara.

Veoma velika posjećenost i zainteresovanost proizvođača i njihovo aktivno učešće tokom prezentacije kroz postavljanje velikog broja pitanja potvrdilo je značaj i opravdanost održavanja ovih predavanja i njihov nastavak tokom godine kroz nova predavanja i savjete na aktuelne teme iz oblasti vinogradarstva i voćarstva.

Podgorica - 16. januar 2007. godine,

Zabranjen uvoz živine iz Srbije

Veterinarska uprava Crne Gore zabranila je uvoz živine i živinskih proizvoda iz Srbije, ukljući jaja, pošto je potvrđena bolest zoonoza "nju kastl" poznata kao kokošija kuga.

Direktor Uprave Ivan Popović je izjavio da je zabrana uvoza živine iz Srbije donijeta prije nekoliko dana, čim je vijest zvanično objavljena na sajtu Svjetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE). OPŠIRNIJE >>

 

Podgorica - Srijeda, 27. decembar 2006. godine,

Redovna godišnja konferencija za novinare Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

na kojoj su prezentirani ostvareni rezultati u 2006. godini i naznačeni dalji pravci razvoja u oblasti poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede

OPŠIRNIJE >>

PREZENTACIJA>>

Stranica 1 2 3 4 5